Informatie bij het bestellen van deuren

Hoe bepaal ik de randafwerking? 

Stompe en opdekdeuren: Er zijn 2 soorten deuren, opdekdeuren en stompe deuren.

Een stompe deur valt geheel in het kozijn en wordt afgehangen aan scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk in het kozijn en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren.

Hoe bepaal ik de draairichting? 

Bij stompe deuren is de draairichting niet van belang (uitsluitend bij buitendeuren). Bij opdekdeuren dient u wel de draairichting aan te geven. Vuistregel voor het bepalen van de draairichting van een opdekdeur: Ga aan die kant van de deur staan waarbij u de deur naar u toe trekt bij het openen. Hangen de scharnieren aan de linkerkant dan is de deur linksdraaiend. U bestelt dan een linksdraaiende deur. Hangen de scharnieren aan de rechterkant dan is de deur rechtsdraaiend. U bestelt dan een rechtsdraaiende deur.

Welke maat moet ik bestellen?

Bij een stompe deur Meet de binnenkant (breedte en hoogte) van het kozijn. Omdat er vaak maatverschillen zijn, moet de breedte op drie plaatsen worden gemeten (onder, midden en boven) en de hoogte op twee plaatsen (links en rechts). Voor het bepalen van de maat van de deur trekt u 5 mm. af van zowel de breedte als van de hoogte van de sponningmaat.

Bij een opdekdeur Meet de breedte van de bestaande deur zonder de opdekrand en meet de hoogte inclusief de opdekrand. Indien u geen bestaande deur heeft kunt u ook de maat bepalen aan de hand van de sponning van het kozijn. Meet de hoogte op van de binnenkant van de sponning en tel hier 12 mm. bij op. Meet vervolgens de breedte op van de sponning.